Publieksopgraving groot succes!

Weer of geen weer, aan enthousiasme geen gebrek tijdens de publieksopgraving in Dalfsen. De publieksopgravingen op dinsdag 7 en woensdag 8 juli waren een groot succes. Ook de kleine archeologen (7-14 jaar) lieten zich op de woensdagmiddag niet tegenhouden door de regen.

Vanaf de opening van de inschrijving was de interesse groot. Jong en oud wilden graag voor een dagdeel archeoloog zijn. De publieksopgraving begon met een korte uitleg over de werkwijze van archeologen: opgraven, fotograferen en documenteren. Vervolgens ging iedereen enthousiast aan de slag met schop en troffel. Onder begeleiding van archeoloog Niels Bouma van ADC ArcheoProjecten werden de vondsten en sporen voorzichtig blootgelegd: een middeleeuws boerenerf met onder andere potscherven, paalkuilen, een oude sloot, greppels en een waterkuil. De vele vondsten worden nader onderzocht op kantoor.

Woensdagmiddag 8 juli was het de beurt aan de kleine archeologen (7-14 jaar). Na een korte introductie over archeologie was het tijd om, onder begeleiding van The Missing Link en archeologen en ADC ArcheoProjecten, zelf te gaan graven. Ook de kinderen werkten mee aan het opgraven van oude sporen in de opgravingsput. De vragen ‘Wat is dit?’ en ‘Hoe oud is het?’ waren vaak te horen. Na de ‘echte’ opgraving klommen de kinderen de stort op. De vondsten uit de opgravingsput verdwenen in de vondstzakken voor verder onderzoek, maar de vondsten uit de stort mochten de kinderen bijhouden. Bij afloop presenteerden de kinderen de vondsten trots aan hun ouders en gingen ze tevreden naar huis.

Wil je bekijken hoe het er aan toe ging tijdens de publieksopgraving? Bekijk dan deze video van Dalfsennet.