„Dalfsen is de Rembrandt van de archeologie.”

Ondanks de topvondsten in Dalfsen weigert het Rijk financieel bij te dragen aan verder onderzoek.  ‘Wie betaalt er voor de Oer-Nederlander?’ is de naam van een kritisch artikel dat hierover vandaag is verschenen in het NRC-Handelsblad.

“Dalfsen is de Rembrandt van de archeologie,” schetst archeoloog Boudewijn Goudswaard in het NRC. Een kritische noot op het feit dat het Rijk bereid is om 80 miljoen euro te besteden aan schilderijen van de beroemde schilder, maar weigert bij te dragen aan verder onderzoek naar het grootste steentijdgrafveld uit Noordwest-Europa.

De vraag is nu hoe het verder moet. Han Noten, burgemeester van Dalfsen, is doordrongen van het belang van de vondst. Hij heeft ondertussen besloten zelf het heft in handen te nemen en op zoek te gaan naar samenwerkingen, desnoods in het buitenland. Er wordt overlegd over een rondreizende tentoonstelling, waarbij musea uit het buitenland in ruil voor de bruikleen moeten bijdragen aan verdiepend onderzoek. Misschien is dit een oplossing voor het probleem. Feit blijft dat er in de toekomst een oplossing moet komen voor dit soort vraagstukken. Boudewijn: “Dalfsen stuit op een archeologische vondst van landsbelang en wordt in zijn eentje met de verantwoordelijkheid opgescheept. Terwijl er op rijksniveau niemand verantwoordelijk is. Dat klopt niet. Dat is een lacune in het systeem.”

Lees hier het artikel van NRC- Handelsblad

Oosterdalfsen vanavond bij Willem Wever!

Vanavond om 17:10 is het bezoek van Willem Wever aan de opgraving in Oosterdalfsen te zien op NPO 3, Kijken dus!

Willem Wever is een programma van de NCRV dat antwoord geeft op brandende vragen van kinderen. In de aflevering van vanavond zal het gaan over het werk van archeologen. ‘hoe weet je hoe oud een voorwerp uit een opgraving is?’. Presentatrice Jetske en Oscar gaan in Dalfsen op zoek naar het antwoord….

Expositie wegens succes verlengd

Mini-expositie archeologische opgraving Dalfsen wegens succes verlengd

Wegens overweldigend succes is de mini-expositie over de archeologische opgraving in Oosterdalfsen verlengd tot en met donderdag 22 oktober 2015. Dit betekent dat geïnteresseerden tot in de herfstvakantie (voor noord en midden Nederland) in de hal van het gemeentehuis kunnen genieten van een selectie van de archeologische topvondsten. Naast enkele topvondsten is er ook een fraaie fotoserie van de opgravingen met toelichting te bekijken. De mini-expositie is op maandag van 08.30 tot 19.00 uur en op dinsdag tot en met vrijdag van 08.30 tot 15.00 uur te bekijken in het gemeentehuis van Dalfsen.

Mini-expositie: Ontdek het grootste grafveld van de Hunebedbouwers
Maar liefst 120 graven, met spectaculaire grafgiften en zelfs een aarden monument uit de tijd van de Hunebedbouwers, zijn in Oosterdalfsen blootgelegd. De ontdekking van resten van een huis vlak naast de begraafplaats en langs een 5000 jaar oude weg is eveneens een primeur voor Nederland. Ontdek tijdens de mini expositie de schatten van Oosterdalfsen!
De expositie is ingericht door de gemeente Dalfsen in samenwerking met ADC – ArcheoProjecten, The Missing Link en de Historische Kring Dalfsen (HKD).251952

Topvondsten tentoongesteld in gemeentehuis Dalfsen

Gisterenmiddag vond in het gemeentehuis in Dalfsen de opening plaats van de mini-expositie van de archeologische topvondsten.

Vanaf maandag  3 augustus tot en met zaterdag 12 september, op Open Monumentendag, kunt u de topvondsten komen bekijken in de hal van het gemeentehuis. Hier wordt een selectie van de topvondsten van het grootste grafveld van de Hunebedbouwers tentoongesteld. Ook wordt een fraaie fotoserie van de opgravingen met toelichting getoond. De expositie is ingericht door de gemeente Dalfsen in samenwerking met ADC – ArcheoProjecten, The Missing Link en de Historische Kring Dalfsen (HKD).

De mini-expositie is op maandag van 08.30 tot 19.00 uur en op dinsdag tot en met vrijdag van 08.30 tot 15.00 uur te bekijken in het gemeentehuis van Dalfsen. Op 12 september, tijdens Open Monumentendag 2015, is de expositie toegankelijk van 10.00 tot 17.00 uur. Leden van de Historische Kring Dalfsen zijn dan aanwezig en kunnen extra toelichting geven.

 

Bekijk hier de beelden van RTV Oost van de opening van gisterenmiddag

Publieksopgraving groot succes!

Publieksopgraving groot succes!

Weer of geen weer, aan enthousiasme geen gebrek tijdens de publieksopgraving in Dalfsen. De publieksopgravingen op dinsdag 7 en woensdag 8 juli waren een groot succes. Ook de kleine archeologen (7-14 jaar) lieten zich op de woensdagmiddag niet tegenhouden door de regen.

Vanaf de opening van de inschrijving was de interesse groot. Jong en oud wilden graag voor een dagdeel archeoloog zijn. De publieksopgraving begon met een korte uitleg over de werkwijze van archeologen: opgraven, fotograferen en documenteren. Vervolgens ging iedereen enthousiast aan de slag met schop en troffel. Onder begeleiding van archeoloog Niels Bouma van ADC ArcheoProjecten werden de vondsten en sporen voorzichtig blootgelegd: een middeleeuws boerenerf met onder andere potscherven, paalkuilen, een oude sloot, greppels en een waterkuil. De vele vondsten worden nader onderzocht op kantoor.

Woensdagmiddag 8 juli was het de beurt aan de kleine archeologen (7-14 jaar). Na een korte introductie over archeologie was het tijd om, onder begeleiding van The Missing Link en archeologen en ADC ArcheoProjecten, zelf te gaan graven. Ook de kinderen werkten mee aan het opgraven van oude sporen in de opgravingsput. De vragen ‘Wat is dit?’ en ‘Hoe oud is het?’ waren vaak te horen. Na de ‘echte’ opgraving klommen de kinderen de stort op. De vondsten uit de opgravingsput verdwenen in de vondstzakken voor verder onderzoek, maar de vondsten uit de stort mochten de kinderen bijhouden. Bij afloop presenteerden de kinderen de vondsten trots aan hun ouders en gingen ze tevreden naar huis.

Wil je bekijken hoe het er aan toe ging tijdens de publieksopgraving? Bekijk dan deze video van Dalfsennet.

Meld je aan voor de opgraving!

Graaft u ook mee?

 

DALFSEN – De inschrijving voor de publieksopgraving in Oosterdalfsen is van start gegaan. Jong en oud kunnen in dit project op 7 en 8 juli meedoen aan de archeologische opgravingen in Oosterdalfsen.

 

De gemeente Dalfsen nodigt haar inwoners uit deel te nemen aan de archeologische opgraving in Oosterdalfsen. Op de plek waar een maand geleden het grootse grafveld van de Trechterbekercultuur in Noordwest-Europa is gevonden, gaat nu de schop weer in de grond. Dit keer worden er resten uit de Middeleeuwen verwacht.

 

Met de publieksopgraving wil de gemeente de geschiedenis op een toegankelijke manier voor iedereen zichtbaar en voelbaar te maken. Letterlijk, want nergens komt het verleden dichterbij dan in de opgravingsput! Tegelijkertijd biedt het project een inkijkje in het vak van archeologie, dat onmisbaar is voor het vergaren van historische kennis. Deelnemers kunnen meedoen met amateurarcheologen van de Archeologische Werkgroep Nederland (AWN), die twee weken lang een opgraving organiseert. De opgraving wordt begeleid door het onderzoeksbureau ADC ArcheoProjecten en erfgoedadviesbureau The Missing Link.

 

Enthousiastelingen kunnen zich aanmelden voor een ochtend- of middagsessie op 7 en 8 juli.  Na een korte uitleg over de opgraving en de geschiedenis van de locatie gaan de deelnemers onder begeleiding van professionals de put in. Er is plek voor 10 mensen per dagdeel, dus reageer snel! De minimale leeftijd van de deelnemers 14 jaar.

 

Voor kinderen tussen 7 en 14 bestaat de mogelijkheid om op woensdagmiddag 8 juli deel te nemen aan de opgraving. Er is plaats voor maximaal 20 kinderen.

 

Aanmelden kan door uiterlijk donderdag 2 juli een e-mail te sturen naar r.aandewiel@the-missinglink.nl, onder vermelding van uw naam, adres, email en de gewenste dag. Vrijdag 3 juli sturen we de deelnemers e-mailbericht over hun definitieve deelname. Je hoeft geen ervaring met archeologisch onderzoek te hebben, een gezonde dosis nieuwsgierigheid is voldoende!

foto, Dalfsen graaft mee!

Open dag Dalfsen massaal bezocht

De open dag was een groot succes! in de middag zijn de basisschoolkinderen uit Dalfsen een kijkje komen nemen bij de opgraving in Oosterdalfsen en vanaf 4 uur waren de topvondsten voor alle bewoners te bezichtigen.

De kinderen uit Dalfsen waren archeoloog voor een dag en kregen met verschillende educatieve spelletjes informatie over de opgraving. Ook mochten zij zelf de archeologen helpen scherven zoeken in de stort. Later op de middag kwamen veel mensen uit de omgeving langs om de bijzondere geschiedenis van Dalfsen zelf te ervaren. De tent waarin de vondsten stonden opgesteld, was dan ook binnen een mum van tijd vol. Iedereen was onder de indruk van de 5000 jaar oude stenen bijlen, vuurstenen, pijlpunten, messen en kettingen. Bezoekers kregen uitleg over wat de vondsten vertellen over de periode van de hunebedbouwers en konden rondlopen in het veld. Archeologen van ADC ArcheoProjecten, Saxion Hogeschool en The-Missing Link waren aanwezig in het veld om de belangstellende bijzondere verhalen bij de vondsten te vertellen.

Met de TimeTravel Dalfsen app konden de bewoners terplekke beelden van het veldonderzoek, reconstructies van het grafveld en de plannen van de nieuwe wijk zien en bewonderen. Het was een zeer geslaagde middag en wij willen dan ook iedereen bedanken voor hun interesse en bezoek aan de opgraving.

Wil je terugkijken hoe het er bij de open dag aan toe ging? Nieuwsuur was gisteren in Dalfsen en sprak er met bewoners, de gemeente en met de archeologische onderzoekers. Kijk de uitzending terug op de website van Nieuwsuur.

Topvondst Dalfsen in het nieuws!

 

Hart van Nederland nam woensdag een kijkje bij de 5000 jaar oude topvondsten in Dalfsen, samen met archeoloog Boudewijn Goudswaard. Bekijk hier de reportage terug.

Hoogleraar Archeologie Daan Raemakers en Henk van der Velde waren woensdag avond door het dolle heen bij RTL late night.

Ook het RTL nieuws en het NOS journaal doen verslag over de belangrijke vondst in Dalfsen. Hieronder nog meer media berichten over de archeologische topvondst in Dalfsen.

De volkskrant schrijft over een ‘Sensationeel’ groot grafveld uit steentijd  en de NOS  laat weten hoe uniek in de wereld het grafveld is.

Het Algemeen Dagblad

Het NRC 

 

 

Schatgraven in Oosterdalfsen

18 maart was het druk op de open dag bij de opgraving in Oosterdalfsen. Het was mooi weer en een groot aantal bezoekers kwam het veld in. Archeologen verzorgden rondleidingen en voor de kinderen was er een stortsafari.

Tijdens de open dag konden bezoekers tussen de sporen uit de IJzertijd, Romeinse Tijd en Middeleeuwen lopen. Midden in het gebied loopt ook nog een historische weg met karrensporen. Kinderen konden hun schep meenemen en naar hartenlust schatgraven in de stortsafari. Met hun moosite vondsten konden de kinderen op de foto, bekijk hier de foto’s.